Poprzedni temat «» Następny temat
Broń dla obywatela?
Autor Wiadomość
oleszno 
Marszalek

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 12:00 am   

Nalezy zrozumiec, ze powszechny dostep nie oznacza tego, ze bron bedzie rozdawana na ulicy.
Z pewnoscia bedzie trzeba spelnac jakies konkretne warunki

W moim osobistym odczuciu powszechny dostep do broni juz jest. Razaca jest tylko uznaniowosc urzednikow, ktorzy wydaja zezwolenia.

Moim zdaniem nie powinno sie zabraniac posiadania broni ludzia, ktorzy czuli by sie bezpieczniej gdyby ja posiadali.

I jeszcze jedno w naszym kochanym kraju latwiej jest wszystkiego zabronic niz wyegzekwowac przestrzeganie pewnych norm.

P.S.
sorki za brak polskich znakow

bert 
General

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 1:11 am   

Antolineusz napisał/a:
Czyli ja jestem przeciw powszchnemu posiadaniu broni.na cholerę nam to,jest dobrze jak jest.A argumenty przytoczylem już wczśniej.Dziękuję takk
Oleszno z tego co wiem to jesteś leśnikiem,posiadanie broni w twoim przypadku nie jest czymś dziwnym z racji zawodu oczywiscie,osobiście nie znam zadnego leśnika który by nie polował.Myślistwo to hobby z jednej strony,a z drugiej to po prostu utrzymanie gospodarki leśnej na pewnym poziomie.Mógłbym na ten temat napisać o wiele więcej,ale temat tego postu jest inny .Rozmawiamy tu o powszechnym dostępie do broni,a ja sobie nie wyobrażam zeby kazdy czlowiek -amator posiadal broń w naszym kraju,to jest nie dopuszczalne.

oj nie masz racji, nie wiem ilu znasz lesnikow, ale moze ze 20, no gdzieniegdzie 40 % lesnikow to ludzie polujacy.
Powszechny nie oznacza rozdawnictwa broni.
Nie widze nic zlego w tym, ze w roznego rodzaju kolach strzeleckich ludzie pykali by sobie do tarcz. Majac 15 lat zaczalem strzelanie w klubie sportowym do rzutkow i strzelalem tam sobie przez jakies kilka lat, mimo licznych mysliwych w klubie i ich namow nigdy nie pociagnelo mnie do lowiectwa (zabijanie jest mi raczej przykre ).
Mysle, ze obeznanie z bronia, sposobami oraz przedewszystkim SKUTKAMI jej uzycia pewnej czesci spoleczenstwa raczej by pomoglo niz zaszkodzilo ( szczegolnie w sytuacjach krytycznych). Podobnie zreszta uwazam, ze powinnismy szkolic jak najwieksze grupy ludzi jako ratownikow przedmedycznych, co nie oznacza, ze uwazam, ze amatorzy maja przejac ratownictwo medyczne. Po prostu madry kraj potrafi wykorzystac "swoich" zapalencow.
Dla mnie nie jest kwestia tego czy dostep ma byc, tylko na jakich warunkach powinien byc.
Norbert J. Zbróg

Antolineusz 
General

Wysłany: Sro Lut 10, 2010 2:22 pm   

Próbowałem bert odpisac na twoj post,ale jakakolwiek próba napisania przeze mnie dłuższego tekstu na tym forum,powoduje że na moim komputerze nagle pojawia sie niebieskie tło z informacja ,ze wystąpił jakis poważny błąd.Nie wiem o co chodzi? Czy ktoś juz miał cos takiego? Zdarzyło mi się to już kilkakrotnie.

oleszno 
Marszalek

Wysłany: Sro Lut 10, 2010 11:16 pm   

Przebywam wlasnie na antypodach i regularnie komentuje wiadomosci z forum moim Australijskim przyjaciolom

Sytuacja w AU byla taka ze dostep do broni mialkazdy nie karany w tym kraju, jednak po drastycznych wydazeniach tj. mord na autostradzie 18 osob i na poczcie kilkanascie osob - Posiadanie broni dla przecietnego zjadacza chleba jest w tym kraju praktycznie niemozliwe.
Ograniczono posiadanie broni (w aglomeracjach) do tego stopnia, ze nawet jezeli jestes mysliwym to bron przechowywana jest w klubie nie w domu. Za kazdym razem jezeli wybierasz sie na polowanie musisz pojechac do klubu po karabin.

Sprawa ta nie dotyczy farmerow iludzi miedzkajacych z dala od aglomeracji miejskich.

Czy to jest dobre? Jeszcze nie mam zdania na ten temat, staram sie poznac specyfike zycia w tym innym kraju.

Jednak jezeli odpowiednio uzasadnisz mozesz dostac bran mieszkajac nawet w miescie, czyli podobmnie jak u nas. Z ta mala roznica,ze urzad wydajacy licencje nie ma czyste,jasne zasady i nie wydaje nikomu licencji "za maslo" jak to bywa w naszym kraju :(

bodziohrabia 
Marszalek
Kochliwy romantyk...

Wysłany: Pią Lut 12, 2010 3:58 pm   

Zadam jedno zasadnicze pytanie - po co i w jakim celu, broń dla obywatela?...
Czyżby aż tak bardzo czujemy zagrożenie otoczenia, czy to zwykła fanaberia osób o wyższym statusie materialnym... a może na wzór USA - kto przekracza próg mojej posesji - mam prawo strzelać do "intruza"...

mala 
General

Pomogła: 1 raz

Wysłany: Pią Lut 12, 2010 6:15 pm   

Moim zdaniem jesli ktos czuje sie zagrozony,to napewno juz ubezpieczyl sie chociazby w zwykla wiatrowke,a jezeli nie jest potrzebna bron to nawet nie zawraca tym sobie glowy. Takze moim zdaniem bron dla KAZDEGO obywatela to absurd,poniewaz dzisiejsza mlodziez jest tak zdemoralizowana,ze uzywali by tego jako zabawki a nie narzedzia do obrony wlasnej :fool:

bodziohrabia 
Marszalek
Kochliwy romantyk...

Wysłany: Pią Lut 12, 2010 6:41 pm   

mala napisał/a:
Takze moim zdaniem bron dla KAZDEGO obywatela to absurd,poniewaz dzisiejsza mlodziez jest tak zdemoralizowana,ze uzywali by tego jako zabawki a nie narzedzia do obrony wlasnej :fool:

mala, doceniam Twój argument, ale bierz pod uwagę "obywatela w każdym wieku" takk

mala 
General

Wysłany: Pią Lut 12, 2010 6:48 pm   

Tak jak juz wyzej napisalam jesli obywatel,ktory jest dosc rozsadny i ma obawy to kupuje sobie wiatrowke,ale nie uzywa jej dla zabawy tylko do tego ze "gdyby" cos bylo to ma czym sie obronic

Zbyszek1 
Marszalek

Wysłany: Pią Lut 12, 2010 6:58 pm   

mala napisał/a:
Tak jak juz wyzej napisalam jesli obywatel,ktory jest dosc rozsadny i ma obawy to kupuje sobie wiatrowke,ale nie uzywa jej dla zabawy tylko do tego ze "gdyby" cos bylo to ma czym sie obronic

dobre sobie On z wiatrówką, a złodziej z prawdziwą bronią ciekawe kto na tym lepiej wyjdzie.
Prywatna galeria

faba
Kapitan

Wysłany: Pią Lut 12, 2010 7:41 pm   

Zbyszek1 napisał/a:
mala napisał/a:

dobre sobie On z wiatrówką, a złodziej z prawdziwą bronią ciekawe kto na tym lepiej wyjdzie.
no chyba,że ma na stanie taką wiatrówkę http://www.youtube.com/watch?v=wipVRs7r5Wk :thumbsup:
Prywatna galeria

Antolineusz 
General

Wysłany: Sob Lut 13, 2010 10:55 pm   

:naughty: mała ,ale wiesz że zwykła wiatrówka ,mieści tylko jedną śrucinę w lufie,w razie gdybys chciała się nią bronić przed intruzem,to masz tylko jeden strzał takk zanim załadujesz ponownie ,to intruz mógłby dobiec do Ciebie i dać ci porzadnego klapsa he he he
Ja mam wiatrówkę ,ale używam jej głownie do strącania puszek po piwie :D do obrony się ona raczej nie nadaje takk

Faba ,ja bym tego MG 42 do wiatrówek nie zaliczył :D

mala 
General

Wysłany: Nie Lut 14, 2010 4:30 pm   

Sluchaj ja wiem jak dziala wiatrowka i ile ma naboi tylko mi chodzilo o np.waltera p 99. Ona miesci 6 srutow i tym napewno zdolalabym sie obronic poniewaz taka posiadam ale rowniez dostracania puszek XD XD

Antolineusz 
General

Wysłany: Nie Lut 14, 2010 11:07 pm   

wiesz mala ,wiatrowka nie sluzy do obrony ,nawet twoj walter p 99,tylko puszeczki mozna strącac:) ale to i tak jest przyjemne,fajnie jest postrzelac co nie?

mala 
General

Wysłany: Pon Lut 15, 2010 6:58 am   

A no fajnie..

Zbyszek1 
Marszalek

Wysłany: Pon Lut 15, 2010 8:50 pm   

mala napisał/a:
Ona miesci 6 srutow i tym napewno zdolalabym sie obronic

Życzę powodzenia w obronie. XD
Prywatna galeria

bodziohrabia 
Marszalek
Kochliwy romantyk...

Wysłany: Wto Lut 16, 2010 3:19 pm   

Z ostatniej chwili...

Komisja Przyjazne Państwo z Januszem Palikotem na czele przyjęła projekt nowej ustawy o broni i amunicji. Jak zauważa "Polityka", jest on bardzo liberalny i ułatwi dostęp do pistoletów i karabinów wielu Polakom - nawet 100 tysiącom w ciągu tylko jednego roku...

Trzy rodzaje pozwoleń...

Jeśli ustawa wejdzie w życie w kształcie zaproponowanym przez Przyjazne Państwo, wprowadzi trzy rodzaje pozwoleń na posiadanie broni: nie uprawniające do noszenia broni, uprawniające do noszenia broni oraz tzw. obywatelską kartę broni. Będzie ona uprawniała do posiadania pistoletów gazowych, broni łowieckiej oraz historycznej...

Zdobyć pozwolenie na broń ostrą będzie o wiele łatwiej niż dotychczas. By je otrzymać będzie trzeba mieć ukończone 21 lat, być zameldowanym na terytorium Polski, nie być karanym za przestępstwo popełnione umyślnie, być zdrowym psychicznie i zdać egzamin teoretyczny oraz praktyczny.

Pozwoleń w ogóle nie będą musiały uzyskać osoby kupujące broń pozbawioną cech bojowych. Oznacza to, że każdy będzie mógł sobie kupić np. oryginalnego kałasznikowa lub glocka, ale przygotowane w taki sposób, by nie można było z nich strzelać...

Pozwolenie na posiadanie broni wydawać będą komendy powiatowe policji lub komendy miejskie. Obecnie wydawały je komendanci wojewódzcy policji.

źródło: tvn-24.pl

Odpowiedz do tematu