Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: rosolek
Wto Lip 03, 2007 3:55 pm
Przystań wodniacka w Gudowie
Autor Wiadomość
oleszno 
Marszalek

Wysłany: Nie Mar 07, 2010 5:19 am   

Paskudny zwyczaj to jak ktos bdyczy o zmianach i naprawianiu swiata i jednoczesnie popiera sciaganie azjatyckich najemnikow zanizajac lokalne wynagrodzenia

Zastanow sie Panie Am czy sciaganie pracownikow do kraju w ktorym bezrobocie jast tak wysokie jest zasadne.

A tak na marginesie to temat o "przystani" a nie o zagladaniu do kieszeni Jernaka!

jermak
Marszalek

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 5:42 am   

Kwestiami zatrudnienia kieruje teraz zupelnie kto inny. Ja moge tylko sugerowac i miec swoja opinie.

jermak
Marszalek

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 5:43 am   

Post został ukryty, ponieważ naruszał regulamin forum

Pan AM 
Kapitan

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 6:01 am   

Panie Pawle. Jest Pan chyba w Australii. Nie ma Pan wrazenia, ze warto byloby naprawic swiat w Gudowie chocby do standardow jakie sa wlasnie w Australii? Mysle, ze sie Pan ze mna zgadza. Bzdyczec nalezy jak najbardziej bo wybory blisko i znowu rozne dupki pchaja sie na stolki do rad gmin i powiatow. A wlasnie Pan widzac jak swiat moze wygladac moglby aktywnie wspierac tych, ktorzy chca zmieniac zle i zastale zwyczaje i praktyki Praktyki ktore sa powszechne w naszej administracji. Wielu ludzi po prostu nie wie jak powinna wygladac ich praca w administracji, w lokalnym samorzadze i jak powinny wygladac efekty ich pracy. Pan to juz wie. Prosze podzielic sie to wiedza, bedzie Pan postrzegany jako lider pozytywnych zmian.
Prywatna galeria

bert 
General

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 6:44 am   

oleszno napisał/a:
Paskudny zwyczaj to jak ktos bdyczy o zmianach i naprawianiu swiata i jednoczesnie popiera sciaganie azjatyckich najemnikow zanizajac lokalne wynagrodzenia

Zastanow sie Panie Am czy sciaganie pracownikow do kraju w ktorym bezrobocie jast tak wysokie jest zasadne.

A tak na marginesie to temat o "przystani" a nie o zagladaniu do kieszeni Jernaka!

Pawle, stosowniejszym niz "najemnik" slowem bylo by "nieszczesnik"* to bardziej adekwatne do wspolczesnych form "niewolnictwa" ekonomicznego
Swoja droga przystan zmierza (nb oby skutecznie bodaj w tym jednym) coraz bardziej w strone knajpy nadbrzeznej niz portu ( a chyba takie byly ambicje) czy to "wina" zmiany "wizji, czy tylko zakret w "dyskusji" ?
Norbert J. Zbróg
PS a tak zapewne, myk z "tym" wynagrodzeniem jest po to, by moc zatrudnic pracownika z poza EU
* bo tez coz to za szczescie :scared: w 10 sob zyc z 1200 zeta

Pan AM 
Kapitan

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 8:10 am   

Panie bert, Panskie "cenne" uwagi pokazuja jak bardzo Pana ten temat grzie - bylo juz o tonacych jachtach, teraz o knajpach. Poniewaz jednak ponownie kwestionowana jest tu budowa przystani to zadam sobie trud i przedstawie jeszcze raz ten projekt. Prosze udac sie na nowe forum - tam nie przewidujemy publikowania agresywnych z gruntu kometarzy.
Prywatna galeria

bert 
General

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 10:35 am   

Pan AM napisał/a:
Panie bert, Panskie "cenne" uwagi pokazuja jak bardzo Pana ten temat grzie - bylo juz o tonacych jachtach, teraz o knajpach. Poniewaz jednak ponownie kwestionowana jest tu budowa przystani to zadam sobie trud i przedstawie jeszcze raz ten projekt. Prosze udac sie na nowe forum - tam nie przewidujemy publikowania agresywnych z gruntu kometarzy.

agresywnych ?
Prosze uprzejmie o wyjasnienie w czymzesz ta agresja ?
- Coz jest agresywnego w stwierdzeniu, ze temat zchodzi z przystani na knajpe.
- Moze moja agresja przejawia sie w tym, ze wyrazilem swoj poglad dot roznicy pomiedzy najemnikiem (ten na ogol dobrze jest oplacany i za czapeke gruszek nie robi) od nieszczesnika ktory (tu odsylam do Panskiej wypowiedzi odnosnie Panskiego pojecia "szczescia Azjatow") czesto gesto musi sie pogodzic z tym, ze jest wyzyskiwany.

W kwestii tonacych jachtow, cos Ci sie Panie PanAm pomyrdalo (!?). Nic nie pisalem o tonacych jachtach (jezeli uwazasz inaczej to prosze o laskawe wskazanie miejsca i slow).
Zatem albo konfabulujesz, albo mylisz osoby, co za jedno bo w efekcie - przypisujesz mi "cos" czego nie wyrazilem.
Owszem odnosilem sie onegdaj do stanu omeg na ktorych prowadzone byly zajecia "obozow zeglarskich" a szczegolnie do want polaczonych z podwieziami przy pomocy sznurkow, ale do "tonacych" i "jachtow" bylo temu daleko.
Pozdrawiam
Norbert J. Zbróg
PS dziekuje za przekierowanie na "tamto" forum. Przykro mi ale nie widze powodu do zagladania nan (jak cos jest zbyt nachalnie "oferowane" to natychmiast dziala u mnie odruch - "szybkiego oddalenia").
Zapewne niebawem bede mial okazje zobaczyc efekty rzeczywiste w Gudowie, czego naprawde serdecznie zycze.
Wiec mysle, ze szkoda mojego zainteresowania na sledzenie Panow planow.

bodziohrabia 
Marszalek
Kochliwy romantyk...

Wysłany: Nie Mar 07, 2010 10:59 am   

bert napisał/a:
z poza EU

Spoza - bercik...

bert napisał/a:
zchodzi

Schodzi... nie wstyd Ci ?

bert 
General

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 11:07 am   

bodziohrabia napisał/a:
bert napisał/a:
z poza EU

Spoza - bercik...

bert napisał/a:
zchodzi

Schodzi... nie wstyd Ci ?

z tymi uwagami zapraszam prosze "CH"rabiego do innego dzialu, tu jest o przystani :) nie zas o poprawnosci jezykowej
zdrowia zycze
Norbert J. Zbróg
PS nie wstyd mi, nie kradne, nie oszukuje, nie pomawiam ludzi...
wiec nie wstydze sie

ania23
Chorazy

Wysłany: Pon Mar 08, 2010 11:56 am   

czy ktos moze podac adres nowego forum
Prywatna galeria

moderator_mi 
Marszalek

Wysłany: Pon Mar 08, 2010 12:27 pm   

poszukaj , a znajdziesz :drinks:
Prywatna galeria

jermak
Marszalek

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Pon Mar 08, 2010 6:26 pm   

...nie wstyd mi, nie kradne, nie oszukuje, nie pomawiam ludzi... - ale mijasz sie z prawda w celu dyskredytowania poczynan okreslonych ludzi swiadomie lub nie swiadomie ich pomawiajac. Przykladem niech beda te nieszczesne "sznureczki" na wantach omeg w Gudowie. Faktycznie, byl taki czas kiedy wanty podtrzymywane byly talrepami. Talrepy wykonane byly z linek z wlokien aramidowych i ze spectry. Te wlokna sa kilkukrotnie mocniejsze niz stal o podobnym przekroju, waza kilkanscie razy mniej ale niekoniecznie sa tansze od sciagaczy. Te "sznureczki" sa ostatnio powszechnie stosowane w jachtingu bo sa mocniejsze i lzejsze. Ty o tym nie wiedziales bo skad niby mialbys miec taka wiedze, ale zawziecie na nie plules. Podobnie bylo z "plastikowymy plywaczkami" i "deseczkami" na pomoscie. Zal patrzec jak z fajnego faceta robi sie zaslepiony zawiscia... Tu wstaw co wygodne

bert 
General

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pon Mar 08, 2010 7:26 pm   

jermak napisał/a:
...nie wstyd mi, nie kradne, nie oszukuje, nie pomawiam ludzi... - ale mijasz sie z prawda w celu dyskredytowania poczynan okreslonych ludzi swiadomie lub nie swiadomie ich pomawiajac. Przykladem niech beda te nieszczesne "sznureczki" na wantach omeg w Gudowie. Faktycznie, byl taki czas kiedy wanty podtrzymywane byly talrepami. Talrepy wykonane byly z linek z wlokien aramidowych i ze spectry. Te wlokna sa kilkukrotnie mocniejsze niz stal o podobnym przekroju, waza kilkanscie razy mniej ale niekoniecznie sa tansze od sciagaczy. Te "sznureczki" sa ostatnio powszechnie stosowane w jachtingu bo sa mocniejsze i lzejsze. Ty o tym nie wiedziales bo skad niby mialbys miec taka wiedze, ale zawziecie na nie plules. Podobnie bylo z "plastikowymy plywaczkami" i "deseczkami" na pomoscie. Zal patrzec jak z fajnego faceta robi sie zaslepiony zawiscia... Tu wstaw co wygodne

Piotrek... ?! Talrepy to byly ? aramidowe ?
no popatrz, moze i byly ale ktos pewnie w nocy powinal... i sznurki podwiazal :)
daj juz spok, napisalem i pisze jeszcze raz, bardzo Wam zycze, aby ta tawerna i przystan ruszyla, zeby swietnie szla. Nie ma w tym ani odrobiny kpiny czy mrugania okiem. Naprawde Wam tego zycze. Rzeczy tylko w jednym, ciagle o tym gadacie (piszecie) samzes tu juz terminy otwarc i balow sylwestrowych podawal kilka. Mniej gadania a efekt bedzie kiedy bedzie i oby z zyskiem dla Was a pozytkiem dla calej reszty.
Zawisc powiadasz, a czegoz to ? Ja nie opowiadam ciagle o tym kto i kiedy mi klody pod nogi rzuca i robi na zlosc. Nie podaje kolejnych terminow wiekopomnych "przedsiewziec" etc etc. Robie swoje (od czasu do czasu ktos przypisuje mi nie moje "dokonania").
O "talrepach" wspomialem wylacznie dlatego, iz niejaki Pan Am zarzucil mi, ze pisalem o "tonacych" i "jachtach", gdyby nie to, anibym wracal do tego co juz dawno zostalo powiedziane, zmienione (wszak omki maja teraz standardowe starodawne sciagacze :) ) wiec po co mialbym do tego wracac, poza wylacznie koniecznoscia wyjasnienia, ze sie cos Panu Pan Amowi pomyrdalo
Pozdrawiam
Norbert J. Zbróg

Tecra 
Junior Admin

Wysłany: Wto Mar 09, 2010 7:05 am   

Cytat:
Zal patrzec jak z fajnego faceta robi sie zaslepiony zawiscia...

:)
przygadał kocioł garnkowi :) ))

Zapraszam na

DSI - www.dsi.net.pl
www.gudowo.pl
www.drawskopomorskie.com
Prywatna galeria

oleszno 
Marszalek

Wysłany: Sro Mar 10, 2010 3:56 am   

Pan AM napisał/a:
Panie Pawle. Jest Pan chyba w Australii. Nie ma Pan wrazenia, ze warto byloby naprawic swiat w Gudowie chocby do standardow jakie sa wlasnie w Australii?

Mysli Pan raczej o zmianie, a nie o naprawie!
Przeciez Gudowa nikt nie zepsul

Jak powiedzial jeden z moich kolegow "Uwielbiam przyjezdzac nad Lubie bo jest dzikie i nie ma na nim tloku"

Aktualnie jestem w Adelaide, ktora jest uznawana za zasciankowoscic Australijska, a nawet swiatowa. Mimo tegoludzie mieszkajacy tutaj nie chca zmian i wielkich inwestycji. Wyprosili nawet F1 ze swojego miasta, zabraniaja budowy wiezowcow itp.nie chca rozwoju z predkoscia swiatla itd. - To wszystko sklania do refleksji Czy warto na sile zmieniac srodowisko, ktore tak na prawde zmian nie chce?

Tutaj ludzie (rzad australijski) potrafi uszanowac wole spolecznosci lokalnej - czy Ty jestes w stanie uszanowac wole laokalnej ludnosci?

Czy nadal chcesz naprawiac Gudowo wzorujac sie na Australii?

t

vinnicius
General

Wysłany: Sro Mar 10, 2010 7:38 am   

Jednak należy zmieniać

Ale sporo wody w Drawie upłynie zanim zrozumiemy, że jezioro może być fajne bez siatek kłusoli. Że mój dom w Gudowie, może być podłączony do kanalizy zamiast do Lubiego. Bo jeśli kierunek jest odwrotny, to turysta z którego mogę zarobić całkiem nieźle pojedzie gdzie indziej. Bo ścieków w Polsce dostatek i niekoniecznie nasz będzie najatrakcyjniejszy.

Pomimo zrozumienia tego co napisałeś - w Australii jest inna świadomość społeczna. Tam cenne jest to co własne. U nas pokutuje jeszcze "należy mi się". Australijczyk dojrzał a ja Polak jeszcze pewnie uczę się. Trzeba mieć jednak dobrych nauczycieli no i jakieś wzorce. A tu dookoła raczej dziki wschód niż zachodnia cywlilizacja. Piękna rzeka, coraz bardziej uczęszczana a tu kibelków niet, koszy na śmieci niet, wiat jak na lekarstwo, dojazdy katastrofalne, ścieżki rowerowe, słabe. Ta infrastruktiura społecznie użyteczna mogłaby być być utrzymywana przez stowarzyszenia np. LOT a te wspierane przez samorządy i "centrale", ale u nas na stowarzyszenia daje się 500 zł (w powiecie np.) więc póki co ... dętki z oponami w rzekach

oleszno 
Marszalek

Wysłany: Sro Mar 10, 2010 8:27 am   

vinnicius, - to juz masz sojusznika Ty + Pan Am zbierzcie jeszcze kogos wybory sa w tym roku ja z dzika rozkosza ustapie pola. Zapraszam do zmiany swiata na lepsze.

Budujcie przystanie, tawerny itp. jak juz przyjedzie stado turystow ja kupie sobie bilet do Jakucji bo nie znosze tlumow.

P.S.
Bylem swiecie przekonany, ze "Twoj dom w Gudowie" juz dawno jest podlaczony do oczyszczalni. Popraw mnie jesli sie myle.

Jermak przynajmniej zbieral smieci z rzeki, a wy chlopakiki co zrobiliscie procz marudzenia?
Przepraszam przypomnijcie bo cos na tej poludniowej polkoli pamiec mi szwankuje.

vinnicius
General

Wysłany: Sro Mar 10, 2010 11:58 am   

O czym piszesz bo nie rozumiem?

poruszasz temat a następnie szydzisz

Jedź do Jakucji, ale co to ma wspólnego z tym co napisałeś dwa posty powyżej?

rak42 
Marszalek

Wysłany: Sro Mar 10, 2010 6:27 pm   

odnoszę wrażenie,że ostatnich kilkanaście postów "niechcąco" wymknęło się poza temat.Wg mnie,każdy,kto podejmuje trud inwestowania -bez względu na towarzyszący " pijar" - zasługuje na najwyższy szacunek. I nie jest istotnym fakt, czy zapowiedzi zakończenia inwestycji są zbyt optymistyczne - ważne, że ona zmierza do końca.
Prywatna galeria

Pan AM 
Kapitan

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 4:24 am   

Ciesze sie, ze sa tu tez przytomni ludzie, ktorzy widza "calosc" bez czepiania sie. Tez uwazam, ze powinnismy sie uczyc od tych co wiedza od nas lepiej jak wyglada dobrze zorganizowany swiat. Zgadzam sie rowniez z opinia o nalezym szacunku dla tych co inwestuja zamiast konsumowac. Pan, Panie Pawle moze jeszcze wiele sie nauczyc i wlasnie bedac w Australii, jako samorzadowiec powinien Pan w zasadzie dowiedziec sie jak to u nich wyglada, jak dziala aby te wiedze tu porzywiezc i zaadoptowac. Powiedzialbym, ze jest to panskim obowiazkiem.
Prywatna galeria

czarna_mamba 
General

Wysłany: Czw Mar 11, 2010 6:08 pm   

rak42 napisał/a:
odnoszę wrażenie,że ostatnich kilkanaście postów "niechcąco" wymknęło się poza temat.Wg mnie,każdy,kto podejmuje trud inwestowania -bez względu na towarzyszący " pijar" - zasługuje na najwyższy szacunek. I nie jest istotnym fakt, czy zapowiedzi zakończenia inwestycji są zbyt optymistyczne - ważne, że ona zmierza do końca.

Czyli rozumiem, że będąc nawet największą szują nie muszę się martwić, bo jedna inwestycja (skądinąd dla mnie biznes) zrobi ze mnie najbardziej szanowanego człowieka na świecie??
Prywatna galeria

rak42 
Marszalek

Wysłany: Czw Mar 11, 2010 6:40 pm   

To jest bardzo przewrotne podejście do sensu mojego postu.Napisałem,że każdy podejmujący trud inwestowania ......Ja nie wiem, czy dany inwestor jest szują,czy aniołem.Proszę zrozumieć sens mojej wypowiedzi - ludzi ,którzy inwestują nie postrzegam w tych kategoriach - to są często zdeterminowani "zawodnicy",dla których powodzenie inwestycji jest być,albo nie być.Zrozumiałe jest, że niemal każda inwestycja z założenia to biznes i nie widzę w tym nic niestosownego.
Prywatna galeria

Pan AM 
Kapitan

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Pią Mar 12, 2010 6:32 am   

To jest temat o przystani w Gudowie gdzie Jermak jest glownym inwestorem. Czy mam rozumiec, ze w swietle wypowiedzi Czarnej Mamby jest on tu postrzegany jako "szuja"? Jezeli tak to nie dziwie sie, ze poszedl na nowe forum.
Prywatna galeria

czarna_mamba 
General

Wysłany: Pią Mar 12, 2010 6:55 am   

Pan Am czy w moim poście było coś o Jermaku? Jeśli nie, to proszę abyś powstrzymał się od niepotrzebnych insynuacji, które mają jedynie na celu wprowadzenie zamętu. Osobiście nie znam Jermaka więc daleko mi do krytykowania jego osoby i poczynań. Staram się być neutralna. Mój post był jedynie ogólną reakcja na wypowiedź raka, która zresztą przytoczyłam, aby nie było wątpliwości...a że w temacie przystań? Przyznasz chyba że nie wszystkie posty w tym temacie odnoszą się, jak sugerujesz, bezpośrednio to jej właściciela, prawda?
Prywatna galeria

jleszcze 
Marszalek

Wysłany: Pią Mar 12, 2010 7:04 am   

Pozwoliła sobie Pani na bardzo dowolną interpretację i rozwinięcie wypowiedzi Raka42, a teraz ktoś zinterpretował i rozwinął Pani wypowiedź. Z reguły tak jest, że rozwijanie i dowolne interpretowanie wypowiedzi wypacza intencje autora pierwotnej wypowiedzi, dlatego nie warto tego robić.
Prywatna galeria

Odpowiedz do tematu