Poprzedni temat «» Następny temat
Broń dla obywatela?
Autor Wiadomość
artuditu38 
General

Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 8:47 pm   Broń dla obywatela?

Niedawno w prasie omawiany był projekt ustawy upraszczającej obywatelą dostępdo broni palnej. Notabene posłowie którzy pomysł podjeli wycofali się z niego bardzo szybko. Czy przeciętny obywatel który nie był karany powinien mieć ułatwiony dostep do broni palnej w celu obrony siebie swojego majątku i rodziny? Wszak przestępcy o pozwolenia niewystepuja a broń posiadają? I sprawa nastepna to projekt noweli zapisu o obronie końecznej zwalniającej już podczas postepowania prokuratorskiego osobe ktora postapiła zgodnie z zapisem o obronie konecznej juz przez prokuratora a nie czeknie przez wiele miesiecy na wyrok sadu i pobyt w areszcie.

jermak
Marszalek

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 5:56 am   

generalnie jestem przeciwny powszechnemu dostepowi do broni ale z drugiej strony taki dostep kusi szczegolnie tych, ktorzy maja czego bronic a do tej pory nie maja jak tego zrobic.
Jezeli jednak takie prawo mialoby byc wprowadzone to zezwplenia na bron nie powinny byc w gestii policji ale innego ciala, do tego celu wlasnie powolanego.

bert 
General

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 7:57 am   

zyjemy w takim zakichanym kraju, gdzie - w dosyc powszechnym odczuciu - przestepcy maja wiecej praw niz ofiara, czy swiadkowie.
Zatem malo prawdopodobne, by upowszechiono dostep do broni - przeciez jeszcze by sie przewaga /bandytow/ zachwiala to raz...
Dwa - panie i panowie u wladzy /oni generalnie nie maja problemow z ew dostepem do broni/znizyli by sie poziomem przywilejow w dol. A ktoz by chcial spadac w mozliwosciach i przywilejach.
Trzy... no niestety jest rowniez i takie trzy, jak patrze na niektorych oszolomow, tudziez ludzi ktorzy caly czas sa na mniejszym czy wiekszym alkoholowym "gazie" to mam spore obawy czy powszechny dostep do broni w Polsce to dobry pomysl.

Norbert J. Zbróg

rockosaurus 
Marszalek

Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 3:42 pm   

Dać Polakom dostęp do broni a małpie brzytwę...efekt ten sam :diablo:
Prywatna galeria

artuditu38 
General

Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 7:36 pm   

Pisząco powszechnym dostepie do broni miałem na mysli dostep dla ludzi niekaranych, i nienotowanych na policji z tytułu uzywania przemocy wobec drugiej osoby. Wszak prawo do obrony tzw. miru domowego jest ograniczone jak pokazuja relacje prasowe i telewizyjne sprzed paru dni. Jeżeli nie broń ostra to gazowa powinna byc w szerszym dostepie dla ,,normalnych,, obywateli. Bo jak obywatel ma bronic sie w domu lub na ulicy w sytuacjach zagrozenia zycia lub zdrowia. Jak ma sie uchronic przed napadem podczas poznego powrotu do domu? Szybką ucieczką? Nie kazdy moze szybko biegać. A zresztą to kto ma sie bać?

Antolineusz 
General

Wysłany: Pią Sty 29, 2010 11:06 am   

Jestem przeciwny powszechnemu dostępowi do broni,to by była największa głupota gdyby każdy mógł ją posiadać,czy karany czy też nie.Mam nadzieję że żadne władze na to nie zezwolą. bo np: idziesz sobie chodnikiem nieswiadomy że Twój znienawidzony sąsiad ogląda twoją sylwetkę przez obiektyw lunety zamontowany na snajperskim karabinku(np:mc millanie),ma na twarzy grymas samozadowolenia,a palec leciutko naciska na przyspieszacz.Kto by tak chciał? bo ja nie! :no:

oleszno 
Marszalek

Wysłany: Pią Sty 29, 2010 1:42 pm   

Antolineusz napisał/a:
idziesz sobie chodnikiem nieswiadomy że Twój znienawidzony sąsiad ogląda twoją sylwetkę przez obiektyw lunety zamontowany na snajperskim karabinku(np:mc millanie),ma na twarzy grymas samozadowolenia,a palec leciutko naciska na przyspieszacz.Kto by tak chciał? bo ja nie! :no:

Antolineusz, myślałem, że jesteś poważniejszy, a Ty tu jakieś dyrdymały wypisujesz o psychopatach.

ww. sytuacja może zdarzyć się już dziś! Mimo braku powszechnego dostępu do broni. (wystarczy, aby jakiś psychol zdobył karabin snajperski)

Przede wszystkim jak sam stwierdziłeś broń snajperska - czyli nie dostępna dla zwykłego śmiertelnika. Po drugie karabiny z lunetami posiadają myśliwi, jest ich "kilku" w Polsce, a nie słyszałem o tym, że celują do sąsiadów.

Sam posiadam broń od kilku lat (2 jednostki) i jakoś do tej pory nie czułem potrzeby celowania do człowieka!

W powszechnym dostępie raczej chodzi o obronę nie atak. Myślę, że czół byś się bezpieczniej posiadając broń,a mieszkając na odludziu.

Zbyszek1 
Marszalek

Wysłany: Pią Sty 29, 2010 5:37 pm   

oleszno napisał/a:
Myślę, że czół byś się bezpieczniej posiadając broń,

Albo szybciej stracił by życie próbując się bronic.
Nie sztuka posiadac broń, ale jej odpowiednio szybko i skutecznie użyc, do tego trzeba miec charakter i odpowiednie predyspozycje.
Prywatna galeria

piratek
Chorazy

Wysłany: Pią Sty 29, 2010 6:04 pm   

To dopiero by się działo w naszym pięknym kraju,przemoc w slumsach w Soweto lub Rio_de_Janeiro w porównaniu do Polski, byłaby niewinną igraszką :crazy:
Prywatna galeria

Antolineusz 
General

Wysłany: Pią Sty 29, 2010 7:13 pm   

oleszno napisał/a:
Antolineusz, myślałem, że jesteś poważniejszy, a Ty tu jakieś dyrdymały wypisujesz o psychopatach.
Nasze społeczeństwo nie składa się tylko z ludzi zrównoważonych jak Ty lub ja lub np: pan piratek( :naughty: ) są także i psychopaci,wyobraż sobie że właśnie taki psychopata ma w domu broń i niekoniecznie karabinek snajperski(to był tylko przyklad),może to być sztucer,dubeltówka czy zwykły pistolet.Ty masz swoje zdanie oleszno ,a ja mam swoje. U mnie w domu także była szafka pełna broni,mój ojciec polował,był myśliwym.Szafka była zamknięta na zamek i broń była używana zgodnie z przeznaczeniem.
w niektórych przypadkach (takich jak mieszkanie na odludziu,jak oleszno napisał) broń jest niezbędna,ale tylko w niektórych,a nie w kazdych.Podtrzymuję swoje zdanie na temat powszechnego posiadania broni-STANOWCZE NIE! dziękuję.
Ostatnio zmieniony przez Antolineusz Pią Sty 29, 2010 7:24 pm, w całości zmieniany 1 raz  
Prywatna galeria

karateka15 
Kapitan

Wysłany: Pią Sty 29, 2010 7:18 pm   

po co dostepnosc broni? ja jestem przeciw! malo to razy gdzies w ameryce jakis zdesperowany "bachor" powyzynal pol klasy za to ze ich nie lubial... u nas poki co tego nie ma i dobrze czy jest wam zle bez broni mi sie zyje doskonale a jak sie boicie o wlasne zycie to ucz sie jakis sztuk walk lub trzymaj kij bejsbolowy w domu. Zreszta jak juz ktos wspomnial aby strzelic trzeba miec jaja a nie wielu je ma i nie wielu potrafiloby dobrze poslugiwac sie bronia.

Wiec ja jestem stanowczo na nie!

Antolineusz 
General

Wysłany: Pią Sty 29, 2010 7:27 pm   

Karateka 15 wyjaśnij to panu oleszno,bo on chętnie każdemu dałby broń do ręki buu

karateka15 
Kapitan

Wysłany: Pią Sty 29, 2010 7:38 pm   

jak troche poznalem Pana Oleszno to wiem ze raczej zdania nie zmieni, ale patrzac to co sie dzieje na zachodzie w krajach gdzie bron jest ogolno dostepna powinnismy wyciagnac jakies wnioski ze to raczej nie jest za dobre i ma wiecej wad niz zalet

Antolineusz 
General

Wysłany: Pią Sty 29, 2010 7:45 pm   

Pewnie i nie zmieni,na szczęście nie on decyduje.Karateka o siłowni ci napisalem,zerknij sobie. takk

faba
Kapitan

Wysłany: Pią Sty 29, 2010 8:01 pm   

Ktoś kiedyś stwierdził- sąd, sądem,ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie XD
Prywatna galeria

starszy 
Marszalek

Wysłany: Pią Sty 29, 2010 10:00 pm   

Witam.A ja "faba" dodam: Kto mieczem wojuje ,od miecza ginie.
Moje zdanie jest na nie. buu
Prywatna galeria

faba
Kapitan

Wysłany: Sob Sty 30, 2010 10:10 am   

Ta pani pewnie mieszka na odludziu XD http://www.youtube.com/watch?v=kV59_if9vTw
Prywatna galeria

Antolineusz 
General

Wysłany: Sob Sty 30, 2010 11:22 am   

Na pewno ani razu nie trafiła w tarczę :no:

synek 
General

Wysłany: Sob Sty 30, 2010 12:10 pm   

Jak ja widzę co niektórzy piszą to aż głowa boli.
Cytat:

idziesz sobie chodnikiem nieswiadomy że Twój znienawidzony sąsiad ogląda twoją sylwetkę przez obiektyw lunety zamontowany na snajperskim karabinku(np:mc millanie),ma na twarzy grymas samozadowolenia,a palec leciutko naciska na przyspieszacz.Kto by tak chciał? bo ja nie!

A co go teraz powstrzymuje żeby podejść do ciebie z siekierą i Ci je**** w banie. Problemów mniej bo nie trzeba wydawać kasy na karabin snajperski.
Cytat:
Albo szybciej stracił by życie próbując się bronic.
Nie sztuka posiadac broń, ale jej odpowiednio szybko i skutecznie użyc, do tego trzeba miec charakter i odpowiednie predyspozycje.

Cytat:
Zreszta jak juz ktos wspomnial aby strzelic trzeba miec jaja a nie wielu je ma i nie wielu potrafiloby dobrze poslugiwac sie bronia.

Ależ jestem pewien że w ogromnej większości przypadków nawet nie trzeba było jej by używać. Samo to że potencjalny bandyta by wiedział że ktoś może mieć broń spowodowało byze zastanowił by się dwa razy, a jak już by doszło do napadu to widząc że masz broń sprawiło by ze się by szybciej wycofał, nie ulegajmy stereotypowi że napastnik to jakaś bezmózga narwana bestia, większość z nich na pewno przeliczyła by szybko rachunek zysków i strat i doszła do wniosku że lepiej się wycofać bez kulki w głowie.
Cytat:
a jak sie boicie o wlasne zycie to ucz sie jakis sztuk walk lub trzymaj kij bejsbolowy w domu.

Łeheheh, smieszny człowieczek z ciebie, jak by do twojego domu wpadło 3 dryblasów bodajże ze starymi pistolecikami to byś dużo zdziałał tym swoim karate, nawet krav maga by Ci nie pomogła.

Tak więc dostęp do broni w wymiarze takim jak zaproponował kolega artuditu38 jest bardzo dobrym pomysłem. Nawet jesli posiadanie było by ograniczone tylko do własnego gospodarstwa. Szkoda że niektórzy są jeszcze tak bardzo zaściankowi i sytuacja gdzie wpada do mieszkania kilku bandytów bodaj że z nożami a jedyne co można zrobic to skamleć jak pies na kolanach żeby nic nam nie robili i wzięli sobie co chcą.
MÓJ DO MOJĄ TWIERDZĄ, MOJA WŁASNOŚĆ MOJĄ ŚWIĘTOŚCIĄ.

Prywatna galeria

Zbyszek1 
Marszalek

Wysłany: Sob Sty 30, 2010 4:26 pm   

synek napisał/a:
Ależ jestem pewien że w ogromnej większości przypadków nawet nie trzeba było jej by używać. Samo to że potencjalny bandyta by wiedział że ktoś może mieć broń spowodowało byze zastanowił by się dwa razy, a jak już by doszło do napadu to widząc że masz broń sprawiło by ze się by szybciej wycofał, nie ulegajmy stereotypowi że napastnik to jakaś bezmózga narwana bestia, większość z nich na pewno przeliczyła by szybko rachunek zysków i strat i doszła do wniosku że lepiej się wycofać bez kulki w głowie.

Bandyta czy złodziej wchodząc do twojego czy innego domu trzyma broń w ręce gotową do strzału, ty natomiast masz ją w szafce zamkniętą na klucz, jakie masz szanse, żadne, zanim byś sięgną po swoją broń dostał byś cały magazynek. Jeżeli chciałbyś się skutecznie bronic musiał byś nosic bron przy sobie i jak to ktoś napisał miec jaja żeby jej użyc. Wyciągając broń i kierując ją w kierunku napastnika musisz to robic z myślą że będziesz musiał pociągnąc za spust i strzelic celnie.
Prywatna galeria

oleszno 
Marszalek

Wysłany: Nie Sty 31, 2010 6:50 am   

Wow, wow, wow! Jak się czyta ten temat to wraca wiara w człowieka!

Miło wiedzieć, że znaczna część społeczeństwa nie widzi lub nie ma potrzeby posiadania broni.

W moim odczuciu dostęp do broni jest. Wystarczy podać powód, ukończyć kurs, mieć "czystą" kartotekę i parę PLN.

Myślę, że cały ten wątek nie powinien dotyczyć posiadania broni jako takiego tylko prawa ludzi do obrony i to we własnym domu, na własnym podwórku bo tu "jest pies pogrzebany".

Jak już ktoś wyżej napisał: Mój dom to moja twierdza , a tak nie jest.

Zbyszek1 
Marszalek

Wysłany: Nie Sty 31, 2010 12:50 pm   

oleszno napisał/a:
Jak już ktoś wyżej napisał: Mój dom to moja twierdza , a tak nie jest.

Kiedyś żeby nikt nie dostał się do twierdzy otaczano ją wysokim murem obronnym i fosą.
Prywatna galeria

rak42 
Marszalek

Wysłany: Nie Sty 31, 2010 12:51 pm   

Przychylam się do opinii Zbyszek 1.Intruz w Twoim obejściu jest przygotowany niemal na wszystko, nawet na to,że jesteś w posiadaniu broni. Zanim sięgniesz po nią, on będzie od Ciebie o ten ułamek sekundy szybszy ! No chyba ,że jesteś Speedy Gonzales.
A swoją drogą - w ilu krajach posiadanie broni przez obywatela jest dozwolone? Czy jest gdzieś dostępna statystyka, w ilu przypadkach posiadanie broni uchroniło potencjalną ofiarę ?
Jestem na nie.
Prywatna galeria

Antolineusz 
General

Wysłany: Nie Sty 31, 2010 2:00 pm   

Mamy przykład zza oceanu,jakie są skutki powszechnego dostępu do broni.co tu więcej gadać?
synek napisał/a:
A co go teraz powstrzymuje żeby podejść do ciebie z siekierą i Ci je**** w banie. Problemów mniej bo nie trzeba wydawać kasy na karabin snajperski.

Wiesz synek co go powstrzymuje? jakbyś mnie zobaczył to byś wiedział takk ,potrafie sie sam obronić jeśli zajdzie taka potrzeba,ale w konfrontacji z bronią palną nikt z nas nie ma szans niestety.W ogóle gdyby całe społeczeństwo było normalne,to nie było by tego tematu.
Ale tak nie jest ,więc temat niestety jest,teraz zróbmy krok dalej i dajmy każdemu pozwolenie na broń :fool: Moim zdaniem dostęp do broni powinni mieć ludzie naprawdę przeszkoleni w zakresie jej użycia i tacy którzy naprawdę wiedzą jak i kiedy jej użyć.
Broń to jest piekielny wynalazek,ludzkie życie jest zbyt cenne żeby je komuś odbierać.A już na pewno nie powinien o tym decydować szary obywatel który w większości wypadków nie potrafiłby racjonalnie ocenić zagrożenia,tylko strzelałby na oślep ze strachu o własną skórę,podczas gdy zagrozenie życia lub zdrowia faktycznie nie miałoby miejsca. Podsumowując -stanowcze nie! dla powszechnego dostępu do broni.Nauczmy się lepiej jak żyć w zgodzie,tak by broń nie była nam potrzebna.
Tak na marginesie-synek ,ty u mnie nie dostał byś pozwolenia nawet na pistolet na wodę,nie wspominając o prawdziwej broni. :no:

rak42 
Marszalek

Wysłany: Nie Sty 31, 2010 5:11 pm   

To jest to !!
Prywatna galeria

Odpowiedz do tematu