Poprzedni temat «» Następny temat
Drawsko - pod rządami nowej ( starej ) władzy
Autor Wiadomość
drawszczanin
Site Admin

Wysłany: Sob Lis 18, 2006 5:10 pm   Drawsko - pod rządami nowej ( starej ) władzy

Nowy temat dotyczący nowej ( starej ) władzy, tutaj mozna podyskutowac o wszystkim co jest warte uwagi, co wiąże się z nową władza, nowe pomysły, wydarzenia, opinie ... zapraszam do dyskusji.

www.drawskopomorskie.com - najlepszy serwis informacyjny o Drawsku

www.dsi.net.pl - informacje z powiatu drawskiego
Prywatna galeria

MIESZKANIEC
Marszalek

Wysłany: Sob Lis 18, 2006 5:43 pm   

zapewne już wkrótce dowiemy sie ,kto bedzie przewodził nowej (starej) radzie . stawiam na Zduńczyka . dowiemy sie również ,kto obejmie kolejne "stołki w komisjach. to też "prawie" wiadomo ,ale tu nie będę strzelał. myślę ,że niewiele ,albo nic się nie zmieni. burmistrz nadal będzie mógł "forsować" swoje "inicjatywy"bez żadnych przeszkód.
szykuje sie wielka kasa z UE ,ale czy podołają temu obecne władze? w kasie nie ma zbyt wiele pieniędzy na nowe inwestycje ,więc i nie bardzo będzie można pozyskać te środki.
oby nie skonocono tego, co jeszcze możliwe do odrobienia w tym temacie.
jest szansa na odzyskanie częsci kasy wyłożonej przez miasto na niektóre inwestycje .
zobaczymy?
czekamy na sesje inauguracyjną.
Prywatna galeria

draw 
Kapitan

Wysłany: Sob Lis 18, 2006 6:50 pm   

Wielka forsa z UE - Zduńczyk -inicjatywa to przecież są sprawy, które się wykluczają wzajemnie.
Patrząc na inicjatywy (czytaj prywatną) niczego nowego się nie spodziewam. Spadła nam wielka forsa z poligonu, a Drawsko ma długi. To wielka forsa z UE spowoduje, że nasze miasto zbankrutuje. Kto ma nam załatwić wielką forsę. Został ktoś nowy zatrudniony w Urzędzie ? Do tej pory pozbywano się ludzi z inicjatywą.; A może nowa rada podała się do dymisji?

A tak całkiem serio to po kim w nowej radzie spodziewacie się inicjatywy? Ci co byli to 4 lata? To za krótko, żeby coś zrobić? A może ja coś przeoczyłem.
Nowi radni będą bardziej przebojowi?
Prywatna galeria

drawszczanin
Site Admin

Wysłany: Sob Lis 18, 2006 7:32 pm   

Mi odpowiada Pan. Z jako przewodniczący Rady Miasta, chcial bym zeby został ponownie :-) to tylko moje skromne zdanie ...a inicjatywa ...hmmm mysle ze Panowie Storoniak i Faliński będą działać na rzecz sportu, może coś nowego wniesie Pan. Dyl , inne inicjatywy raczej nie przychodza mi do głowy, ale moze wspolnymi siłami wymyslimy jakąs robótke dla naszych radnych i zaprosimy ich do pocztyania naszych sugestji :-)

Prywatna galeria

draw 
Kapitan

Wysłany: Sob Lis 18, 2006 10:05 pm   

Proszę mi powiedzieć w jakie działania sportowe byli w ostatnim okresie zaangażowani p.Storoniak i p. Faliński? Jakoś nie zauważyłem. Pana Falińskiego bardzo szanuje jako byłego nauczyciela, ale czy to wystarczy.
Co do pana Z.to wyrobione zdanie mają Ci, którzy obserwowali sesje rady poprzedniej kadencji. W najlepszym wypadku nic ciekawego (delikatnie mówiąc). Przewodniczący to szef, który narzyca styl pracy i odpowiedni kierunek.
Z panem radnym D. obawiam się takiej sytuacji , jak z panem Tadeuszem P. Umorzymy ze dwa podatki i już jest nasz człowiek (tak jak gmina i powiat) a apetyt rośnie w miarę jedzenia. (chciałbym się mylić, bo mam bardzo dobre zdanie o panu D)

na koniec mam zagadkę związaną z radnym

Co to jest brytyjskie konsorpcjum bankowe?
Prywatna galeria

drawszczanin
Site Admin

Wysłany: Sob Lis 18, 2006 10:56 pm   

Mi chodziło ze Ci Panowie teoretycznie powinni zajac sie w jakis sposób sprawami sportu:-) ale co z tego wyniknie to zobaczymy :-) a co do zagadki konsorcjum to musi to byc coś w stylu zespołu , polączenia kilku banków w Anglii :) tak na chlopski rozum ;-) pozdrawiam ;-)

Prywatna galeria

draw 
Kapitan

Wysłany: Nie Lis 19, 2006 7:52 am   

Mimo ,że zrobiłem błąd to jesteście genialni. Wiedziałem, że z byle kim się nie zadaje. Pomyliłem i zamieniłem finansowe na bankowe, ale chodziło mi o prowidenta. Pewien radny (obecnie) chyba się wstydził , gdzie pracuje i napisał taką piękną nazwę.
Nie mam nic przeciwko prawie każdej pracy, ale jeżeli się ktoś wstydzi się tego co robi to już jest coś na rzeczy. Tak czy inaczej mamy w radzie specjaliste od kredytów i finansów.
PROWIDENT to przecież sprawnie działająca maszyna.
W radzie potrzeba nam specjalisty od pisania programów, ściągania kasy i dobrych organizatorów z inicjatywą. Z całą życzliwością jakoś ich na razie nie dostrzegam. Oczywiście trzeba dać im trochę czasu. Ja myslę, że 3 miesiące wystarczą na rozpędzenie się. Tylko żeby coś robili.
Prywatna galeria

jermak
Marszalek

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Nie Lis 19, 2006 8:33 am   

Tu i ja sie dolacze, choc mam wrazenie ze moje opinie nie sa popularne.
Aby zawalczyc o konkretne pieniadze to trzeba miec

1. konkretny plan na co te pieniadze sa potrzebne
2. minimalne srodki wymagane do takiej wspolpracy
3. ludzi, ktorzy to zrobia(to powinno byc chyba nr 1)

Nie uwlaczajac nikomu w tej radzi generalnie, ja nie widze nikogo kto milby okreslona wizje, czy tez plan lub kierunek w ktorym pojdzie. A jezeli Mieszkaniec z ma racje w ktoryms ze swych postow nt wielkosci splat zaciagnietych kredytow oraz mocno spadkowej tendencji przychodow z wojska to jak wiem z doswiadczenia panowie, ktorzy w tej radzie juz byli niewiele zdzialaja bo nie potrafia a nowi nie beda mieli sily przebicia.
Drawsko przegralo tymi wyborami swa przyszlosc. Postawmy Ptaku pomnik "Orzel Drawski z P.... w Szponach" - kolejna fontanne. XD

raf 
Sierzant

Wysłany: Nie Lis 19, 2006 10:43 am   

draw napisal: Proszę mi powiedzieć w jakie działania sportowe byli w ostatnim okresie zaangażowani p.Storoniak i p. Faliński? Jakoś nie zauważyłem. Pana Falińskiego bardzo szanuje jako byłego nauczyciela, ale czy to wystarczy.

Sorry ale jak mogli byc zaangazowani skoro np. pan Faliński jest na emeryturze. Liczy sie to, ze zna sprawy zwiazane ze sportem w naszej giminie i mam nadzieje ze wie co by zmienic zeby bylo lepiej. Poza tym mysle tez ze obaj panowie maja tez pomysly dotyczace tego co zmienic, nie koniecznie zwiazane ze sportem, zobaczymy. Tylko ze jest 7:6 dla zwolennikow ugrupowania pana Ptaka i nie wiadomo co z tego wyjdzie. Ciekawe kto przeciagnie pana Storoniaka na swoja strone pana Gendka tez.
Jaki bedzie faktyczny uklad sil?
Prywatna galeria

drawszczanin
Site Admin

Wysłany: Nie Lis 19, 2006 12:46 pm   

okaze sie na pierwszym / drugim posiedzeniu rady :-)

Prywatna galeria

draw 
Kapitan

Wysłany: Nie Lis 19, 2006 12:50 pm   

To, że jest na emeryturze to żadne tłumaczenie. Znam bardzo wielu emerytów wspaniale realizujących się . Jeżeli zna się na czymś to powinien dawno coś robić. A co i gdzie robił? Ja takiej wiedzy nie mam. Trudno mi wypowiadać się na temat jego wiedzy na temat sportu w gminie, ale takich znawców sportu znam wielu. Wygodnie się wypowiadać na jakiś temat a trudniej coś zrobić. To jego wybrali wyborcy, aby coś zrobił. Większość do robienia i odpowiedniej postawy w trakcie pracy rady nie jest potrzebna. Pożyjemy zobaczymy.
Emerytura nie przeszkadzała w kandydowaniu a przeszkadzała w działalności społecznej? Ciekawe -tak myśli się chyba tylko w Drawsku.
Dopiero początek funkcjonowania rady a już jakieś usprawiedliwienie (7:6). Nie tłumaczmy nikogo na starcie. Wyborcy ich wybrali i tyle. Do roboty!!!!
Czy kibice Drawy spotykający się w pijalni piwa po meczu są bardziej , czy mniej związani ze sportem?
Prywatna galeria

raf 
Sierzant

Wysłany: Nie Lis 19, 2006 1:19 pm   

Dlatego wlasnie, skoro piszesz ze nie masz zadnej wiedzy, to moze sie lepiej nie wypowiadaj na takie tematy, o ktorych nic nie wiesz. Znajdz sobie kto zdobyl pierwsze miejsce w wojewodztwie chociazby w turnieju gimnazjalnym o bezpieczenstwie ruchu drogowego wraz z paroma dzieciakami i to bedac na emeryturze. Dobrze zaznaczyles ze to ich wybrali wyborcy ale trzeba im dac czas chociaz by zaczeli dzialac a nie juz ich rozliczac, chociaz jeszcze nawet nie bylo 1-go posiedzienia rady. Sugerujesz ze emerytura nie przeszkadza im w kandydowaniu a przeszkadza w dzialalnosci spolecznej. Toc przeciez chyba wlasnie dlatego sie kandyduje ze, chce sie cos zmienic i wlasnie dzialac spolecznie. A o co chodzi ci z tym tlumaczeniem to juz nie wiem. Zauwazylem tylko ze na razie jest 7:6 dla zwolennikow pana Ptaka i jesli znowu przewodniczacym bedzie jego czlowiek, to ta szostka moze miec niewiele do gadania. To tylko fakt, zadne tlumaczenie. Ale pozyjemy zobaczymy. Oby to byla najlepsza rada jaka do tej pory byla :)
Prywatna galeria

drawszczanin
Site Admin

Wysłany: Nie Lis 19, 2006 1:49 pm   

Ja wiem kto zdobył to pierwsze miejsce:-), kilka lat temu jak chodziłem do podstawówki to również byłem w jego drużynie pod jego opieką, jeździlismy na takie własnie zawody, z sukcesami, zostawał z nami po lekcjach, ćwiczylismy non stop az doszliśmy do perfekcji, było fajnie, był tez dobry jako wychowawca klasy, miłe wspomnienia, mam nadzieje że również teraz tak samo będzie pracował jak przed laty... :-) ale to już czas pokaże :clapping:

Prywatna galeria

draw 
Kapitan

Wysłany: Nie Lis 19, 2006 3:57 pm   

To akurat nie była działalność społeczna. Został zatrudniony i zapracował na swoją pensje. Takich ludzi w Drawsku jest dużo. Wielu pracuje dobrze i jeszcze lepiej na swoją pensję. Sukcesy być może. Tylko dlaczego póżniej tego nie robił? Ruch drogowy niewiele ma wspólnego ze sportem. Mam nadzieje, że te doświadczenia to nie tylko to co piszesz. Jeżeli tak to trochę marnie.
Jeżeli chodzi o sport to popatrz sobie na UKS Olimpijczyk, który dla mnie i wielu innych jest fenomenem na skalę całego kraju. Ludzie tam pracują z wieloma dzieciakami - w większości za darmo. Mając przeciwko sobie burmistrza i brak pomocy od radnych. Praca nie z kilkoma, ale z powyżej setką dzieciaków. Praca ta to nie tylko sukcesy sportowe, ale jedyne zajęcie dla wielu dzieci. Moim dobrym przykładem emeryta dalej pracującego (związanego ze sportem) jest trener Janik ze Stargardu Szczecińskiego. Dziadek ponad 70 lat i dalej czynnie pracujący z młodzieżą oraz służący swoją radą wszystkim chetnym(za darmo). Wzór do naśladowania. Takich ludzi znam wielu, ale o tym może kiedy indziej. Jak widzisz co nie co wiem na ten temat (chyba więcej niż sobie możesz wyobrazić) i ja naprawdę nie jestem przeciwko p. Falinksiemu. Nie wierzę w to że człowiek z dnia na dzień będzie bardziej aktywny w swoim środowisku.
Jeżeli wierzysz w to co piszesz to-Zapytaj się któregoś radnego, czy zrezygnuje z diet? Ładna mi działalność społeczna.-za ok 500zł miesięcznie.
Czy może przeszkadzać w działalności społecznej radnemu, że się jest w mniejszości w radzie? Działać można bez względu na układy w radzie. Jeżeli tego nie rozumiesz to przepraszam bardzo, ale bez komentarza.
Prywatna galeria

draw 
Kapitan

Wysłany: Nie Lis 19, 2006 5:19 pm   

Mam małe wyrzuty sumienia, że nie wierzę w pomyślność Drawska pod rządami nowej starej władzy. Od dzisiaj wmawiam sobie jak mantrę "wybraliśmy najlepszych radnych i burmistrza- nasze miasto rozkwitnie pod ich rządami"
-nic innego przecież nam nie pozostało
(chciałbym się mylić!!!!!!!!!!!!!)
Prywatna galeria

raf 
Sierzant

Wysłany: Nie Lis 19, 2006 8:53 pm   

No i nareszcie sie z toba zgadzam. Troche wiecej pozytywnego myslenia :)
Mieszkaniec narazie to jest 7:6, rozmowy w sprawie przeciagniecia dwoch pozostalych pewnie trwaja, ale mysle ze skonczy sie tak jak mowiesz 9:6
Prywatna galeria

draw 
Kapitan

Wysłany: Nie Lis 19, 2006 9:08 pm   

raf - czy ty na pewno przeczytałeś co ja napisałem, bo mam wątpliwości!!!!!!!!
czy wiesz co to jest ironia???

Samym myśleniem daleko się nie zajedzie.

Wiesz, że zauważono pewną zależność (w szkołach)
im więcej radnych nauczycieli tym gorzej są traktowane przez radę szkoły (wiem od nauczycieli)

To ma związek z myśleniem drawskich radnych. a nauczycieli w nowej radzie dostatek.
Ciekawe , czy w szkołach już się boją?
Prywatna galeria

draw 
Kapitan

Wysłany: Wto Lis 21, 2006 8:00 pm   

Dzisiaj dowiedziałem się, że zostały wstrzymane płatne godziny dla nauczycieli za ogniska, wycieczki , baseny itp. Płacono tylko wówczas, gdy odbywły się one w soboty, niedziele i święta. Nawet za całodniową imprezę płacono jak za 4 godziny. Super !! ! Ciekawe z czego to wynika? Czyżby naszemu miastu brakowało kasy, aby zapłacić nauczycielom za organizowanie imprez w soboty? Przecież dopiero listopad, a już koniec z kasą.
Ciekawe, czy znajdą się tacy, którzy mimo to będą coś robić?
No i oczywiście kłania się dobre planowanie ekipy pana burmistrza. Normale jest też to, że przydarzyło się to akurat po wyborach.
Ilu nauczycieli głosowało na p. Ptaka? Zaraz , zaraz , a czy on nie jest, aby nauczycielem?
Prywatna galeria

MIESZKANIEC
Marszalek

Wysłany: Wto Lis 21, 2006 8:45 pm   

oooooooo ,to mój "czarny scenarusz" nabiera barw. oby starczyło na prąd ,bo pogrążymy się w ciemnościach. :clapping:
Prywatna galeria

drawszczanin
Site Admin

Wysłany: Wto Lis 21, 2006 8:57 pm   

uuu to mi sie to nie podoba ....

Prywatna galeria

draw 
Kapitan

Wysłany: Sro Lis 22, 2006 7:29 am   

Dzisiaj moje nauczycielskie źródło informacji ze szkoły podstawowej potwierdziło ograniczenia finansowe. Z rozmowy wynikało, że nie chodzi tylko o godziny dla nauczycieli. Ciekawe, czy chodzi tylko o szkołe w Drawsku P. ,czy też o inne szkoły. Wszyscy wiedzą, że ratusz darzy "specjalnymi" względami drawską szkołę.
Prywatna galeria

mysza 
Marszalek

Wysłany: Sro Lis 22, 2006 10:08 am   

To już są szczyty nie dosyć ze młodzież buu nie ma gdzie spędzać czasu to jeszcze zabiera im się alternatywę spędzenia go w szkole na zajęciach pozalekcyjnych i i tego typu imprezach. Przecież to właśnie wycieczki szkolne są dla niektórych jedyna szansa wyjechania chodź na chwile z Drawska poznania troszeczkę "świata" nie podoba mi się ta decyzja oj nie podoba, znów zamyka się drzwi tym którzy najbardziej potrzebują tego by były otwarte :no: buu buu buu buu buu buu

MIESZKANIEC
Marszalek

Wysłany: Sro Lis 22, 2006 11:56 am   

kwestia "koalicji - opozycji" rozstrzygnie się podobno w najbliższy piątek.
ciekawe, na ile sprwdzą się moje prognozy? (pewne jest , że jeden nie dotrze na czas).
a może będzie "pat". ale z kazdej sytuacji jest wyjście.
Prywatna galeria

jermak
Marszalek

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Sro Lis 22, 2006 1:07 pm   

Widzisz Myszko - wiedza o ludziach i ich czynach pozwala wyrobic sobie o nich opinie. Stad moje mile slowa o Ptaku - ten czlowiek to naprawde katastrofa dla naszego miasta i, jak sama widzisz dla niektorych mieszkancow - tych na ktorym powinno nam wszystkim zalezec. A jak poznasz inne czarne sztuczki naszego nieopierzonego magika to i Ty bedziesz go przeklinac.
Na razie witam w klubie. :*

mysza 
Marszalek

Wysłany: Sro Lis 22, 2006 5:30 pm   

wiecie co? ja już nic nie rozumiem i wiecie co? powoli przestaje mnie to interesować :aggressive: :/ buu :diablo:

Odpowiedz do tematu